ORUÇTAN MAKSAT NEDİR?

Tarih Haziran 08, 2018, 5:42 am
2 mins

Oruç nedir ve oruçtan maksat nedir?

Oruç, iradeyi güçlendirme ve nefisle mücadele ayıdır. Tüm uzuvlarınla yaptığın mücadelenin yanısıra Hakk olan düşünce ile bütünleşme ayıdır. Aslında yapılan tüm dini uygulamalar doymak bilmeyen nefsi kontrol altına almak ve vücudumuzu nefsi ihtiyaçlardan hafifleterek ruhun yücelişini sağlamaktır.

Oruç yalnızca yememek içmemek değildir böyle tutulan oruçlardan orucun faydası ortaya çıkmamaktır. Çünkü beden ve ruh bütünlüğünde yaratılan insan, oruçla birlikte bedeni aşırılıklardan sakındığı gibi oruçta ruha da yer vermelidir.

Ruhun yücelmesi için bedeni ihtiyaçların az alınması ve bedenin kontrol edilmesi gibi en aşırıya kaçan zihnin de esas olarak kontrol altında tutulması gerekir. Zihni gereksiz masiva ile doldurmak yerine batıni düşüncelerle iç âlemine yönelmek gerekir.

Ramazan ayı, insanın bu âlemdeki yaratılışını tefekkür edeceği, Kur’an-ı Kerim ayetleri ile bütünleşeceği, yaşayan Kur’an’ın hâline bürüneceği, ân’a hakiki değerini vermek için hem uzuvlarıyla hem de düşünceleriyle cihad edeceği aydır. Aşırı isteklerden arınmak ve temiz düşüncelerle amel etmek gereklidir.

30 gün boyunca tutulan oruçtan istifade edilen tüm hayırlar daimi hâle bürünerek 365 güne yayılmalı ki böylelikle ramazan ayının güzelliği tüm aylara yayılarak içimizde daim mihman olsun…

Derya Sessiz

Yorumlar

  • (not be published)