Rusya ve İsrail Anlaştı Top Washington’da

Tarih Haziran 04, 2018, 7:13 am
4 mins

Güneybatı Suriye operasyonu öncesinde Rusya, İran güçlerinin bölgeden çekilmesi konusunda İsrail’le anlaştıklarını doğruladı. Tahran’dan Moskova’ya destek gelirken, Esad yığınağı sürdürüyor. Çatışmasızlık anlaşmasının tarafı olan ABD ise halen sessiz.

Suriye’nin güneybatısında, İsrail sınırında bulunan bölgelere rejim güçleri tarafından yapılacak operasyon öncesinde diplomatik görüşmeler sürüyor. Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, İsrail ile İran güçlerinin Suriye’nin güneybatısına yapılacak operasyonda yer almaması konusunda anlaştıkları yönündeki haberlere ilişkin, ‘’Anladığım kadarıyla anlaşmaya varıldı. Anlaşmanın sahada uygulamaya geçip geçmediğine cevap veremem ama taraflar anlaşmadan memnun. Şimdi uygulanmıyorsa bile gelecekte olacak’’ dedi. Bu açıklamanın ardından, Tahran da sessizliğini bozdu. İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şemkani, Rusya’nın çabalarına destek verdiklerini açıkladı. “Rusya’nın, Suriye-Ürdün sınırındaki teröristleri temizleme ve bölgeyi Suriye ordusunun kontrolüne sokma konusundaki çabalarını güçlü bir şekilde destekliyoruz” diye konuşan Şemkani, İranlı askeri danışmanların Suriye’nin güneyinde yer almadığını da sözlerine ekledi. Şemkani, “Daha önce de söylediğimiz gibi İranlı askeri danışmanlar, Suriye’nin güneyinde bulunmuyor ve son dönemdeki operasyonlara katılmadılar” dedi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve İsrailli mevkidaşı Avigdor Liberman, hafta içinde bölgeye yapılacak operasyona ilişkin görüşmelerde bulunmuştu. Lavrov ise Suriyeli olmayan güçlerin bölgeden ayrılması gerektiğini ifade etmiş, bu demeç İsrail’le anlaşma sinyali olarak yorumlanmıştı.

Öte yandan Suriye’nin güneybatısı için geçen sene yapılan çatışmasızlık anlaşmasının taraflarından olan ABD henüz tavrını açık etmiş değil. Washington yönetimi, geçen haftalarda çatışmasızlık bölgesine operasyon yaptığı takdirde Esad rejimini vuracaklarını belirtmişti. Ancak Rusya ve İsrail arasında süren görüşmeler hakkında ABD’den bir açıklama gelmedi. Burada kilit noktanın, Ürdün sınırındaki Tanf kasabasında bulunan Amerikan üssü olduğu belirtiliyor. Rus yönetiminden yetkililer, ülkenin yarı resmi ajansı Sputnik’e yaptıklarını açıklamada, operasyon için süren görüşmeler çerçevesinde Tanf üssünün de Suriye ordusuna devredilmesini istediklerini belirtmişti. Dün de Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, bu talebi tekrarladı. Muallim, “Amerika Birşelik Devletleri Tanf’taki üssü boşaltana kadar anlaşmayla ilgili duyduğunuz şeylere inanmayın” dedi.

Suriye yönetimi ve PKK/PYD’nin, ülkenin doğusundaki Deyrizor vilayetinde çıkarılan petrolün takası konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi. Bölge kaynaklarından edinilen bilgilere göre PYD, Deyrizor’un en büüyk petrol yatağı olan El Ömer’den çıkarılan ham petrolü mazot karşılığında rejimle takas konusunda anlaştı. Anlaşma gereği PYD, rejime verdiği her 100 varil ham petrol karşılığında rejimden 75 varil mazot alacak. Kaynaklar, ülkenin en zengin petrol yatağı niteliğindeki El Ömer’den günde yaklaşık 15 bin varil petrolün çıkarıldığını kaydetti.

Yorumlar

  • (not be published)