Ağbal: Kurumlar Vergisi Her An Düşürülebilir

Tarih Mayıs 31, 2018, 1:10 pm
4 mins

Uluslararası rekabette kurumlar vergisi oranının önemli bir faktör olduğunu dile getiren Maliye Bakanı Ağbal, 2 puanlık artışın her an geri alınabileceği ve tekrar yüzde 20 seviyesine getirilebileceğini duyurdu.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, gündemdeki ekonomi konularına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Ağbal, Bloomberg HT televizyon kanalında yaptığı konuşmada, “Türkiye’de kurumlar vergisi oranı düşecek, uluslararası rekabette kurumlar vergisi oranı önemli bir faktör. Bakanlar Kurulu her an bu düzenlemeyi geri alıp, kurumlar vergisini yüzde 20’ye düşürebilir” ifadelerini kullandı.

Kurumlar vergisi geçtiğimiz yıl 2 puan artırılmış, Ağbal konu üzerine o dönem yaptığı değerlendirmede, “Sadece geçici olarak yaptığımız bu düzenlemeyi imkan bulursak eski haline getireceğiz. Kalıcı bir düzenleme değil. Mali alanımız olduğu anda o vergi artışından vazgeçeceğiz” şeklinde konuşmuştu.

“Kamu maliyesi hala en sağlam göstergelerden biri”

Kamu maliyesi göstergelerinin Türkiye için bir çıpa olmaya devam ettiğini dile getiren Ağbal, “Türkiye’nin kamu borcu düşük ve yönetilebilir seviyede. Kamu borcunun kompozisyonu da önceki yıllarla mukayese edilemeyecek kadar ılımlı. Kamu maliyesi ile ilgili son yıllarda harcama artışı doğuran bazı kararlar nedeniye bir takım kaygılar ifade ediliyor, ama hala kamu maliyesi Türkiye ekonomisinin en sağlam göstergelerinden biri” şeklinde konuştu. Ağbal, mali disiplinin süreceğini bildirdi.

“Mali disiplin en önemli önceliklerden biri”

Ağbal, bütçe dengesini yukarı çekecek gelişmelerde bu durumu dengeleyici tedbirler almaktan hiçbir zaman çekinmediklerini belirterek, “Mali disiplin ile ilgili ifade edilen hususları en fazla dikkat eden ve bunun gereğini yapan hükümet AK Parti’dir. Mali disiplin kesinlikle AK Parti hükümetlerinin en önemli önceliklerinden biri olmaya devam edecektir” değerlendirmesinde bulundu.

“Maliye politikasında da sıkılaştırmaya gideceğiz”

Bakan Ağbal, “Ekonomi politikalarında uyum çok önemlidir. Her zaman için bu uyuma çok önem verdik, vermeye devam edeceğiz. İçinde bulunduğumuz koşullara bakıldığında maliye politikasının her anlamda para politikasına destek vermesi gerek. Mali politikada daha sıkı bir duruş oluşturmamız gerekiyor, bu konuda hiç tereddüt yok. Para politikasındaki sıkılaştırmanın benzeri olarak maliye politikasında da bir sıkılaştırmaya gideceğiz” dedi ve ekledi: “Maliye politikası ikinci desteği de kamu fiyat ayarlamaları ve vergi düzenlemelerinden yapacak.”

“Önemli iki destek mekanizmasından 45 milyar TL gelir bekliyoruz”

“Sektörel enflasyona neden olan faktörler var, buralarda mikro sektörel düzeyde enflasyonist baskı oluşturan hususlara destek vereceğiz” ifadelerini kullanan Ağbal şu bilgileri verdi: “Son iki torba kanun ile 218 yılında bütçe açığında meydana gelen yukarı yönlü riskleri telafi edecek çok önemli iki destek mekanizması öne çıktı, yaklaşık 40-45 milyar TL geliri buradan bekliyoruz”

“Bütçe açığı hedeflere uyumlu gelecek”

Bakan Ağbal, yeni OVP çalışmalarına seçimin hemen ardından başlayacaklarını duyurdu. Ağbal, bütçe açığının yıl sonu hedeflerine uyumlu olacağını ve 2018 kamu maliyesinde hedeflerin tutturulacağını söyledi.

“Bugün kapsamlı bir açıklama yapacağım”

Ağbal ayrıca, Maliye Bakanlığı bütçesinde Durmuş Yılmaz’ın dediği gibi bir kaynak olmadığını ve bugün kamuoyuna bu konuda çok kapsamlı bir açıklama yapacağını bildirdi.

(Kaynak: Bloomberg HT)

Yorumlar

  • (not be published)