Sokotra Adası krizinde Suudi Arabistan da devreye girdi

Tarih Mayıs 05, 2018, 6:33 am
2 mins

Suudi Arabista, Yemen’de Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) bağlı onlarca askerin konuşlandığı Sokotra Adası’na heyet gönderdi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, BAE’ye bağlı askerlerin Sokotra Adası’na gelerek burada konuşlanmasının ardından Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Suudi Arabistan ile iletişime geçti.

Bunun üzerine sorunu çözüme kavuşturmak için Suudi Arabistan tarafından bir heyetin görevlendirildiği ifade edildi.

Görevlendirilen Suudi Arabistan Yüksek Komitesi’nin, Sokotra Adası’nın Hadibu kentine ulaştığı aktarıldı.

Yemen Gençlik ve Spor Bakanı Nayif el-Bekri AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Yemenliler ne Sokotra Adası’ndan ne de başka bir Yemen toprağından vazgeçecektir.” dedi

Bekri, Sokotra’daki Yemenlilerin meşru hükümet etrafında kenetlenmesi çağrısında bulundu. BAE’ye bağlı askerlerin Sokotra’da konuşlanması üzerine Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Suudi Arabistan ile iletişime geçmiş, sorunu çözüme kavuşturmak için Suudi Arabistan tarafından görevlendirilen heyet bugün adaya ulaşmıştı.

BAE’ye bağlı onlarca asker, çarşamba günü kendilerini taşıyan 3 uçağın Hadibu kentindeki Sokotra Havalimanı’na varmasının hemen ardından havalimanı çevresinde konuşlanmıştı. Askerlerle birlikte, aralarında 6 tankın yer aldığı askeri araçların nakli de gerçekleşmişti. BAE askerlerinin dün de Sokotra Limanı çevresinde konuşlandığı bildirilmişti.

Askerlerin Sokotra’da konuşlanması, Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr ve bakanlardan oluşan bir heyetin cumartesi günü adaya gelmesinin ardından gerçekleşti.

Nisan 2016’da göreve geldiğinden bu yana Sokotra Adası’na ikinci defa gelen Bin Dağr’ın bu ziyaretle meşru hükümetin ada üzerindeki hakimiyetini göstermek istediği ifade edilmişti.

Aktivistler geçen mart ayında, Yemen Cumhurbaşkanı Hadi’ye, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri bünyesindeki en büyük ikinci güç olan BAE’nin ada üzerinde tam hakimiyet kurduğu yönünde bir rapor sunmuştu.

Yorumlar

  • (not be published)