Seçimden Sonra Döviz Düşer Mi?

Tarih Mayıs 05, 2018, 4:31 am
2 mins

Döviz yatırımcısının ya da dövize yatırım yapmak isteyenlerin tek düşüncesi seçim. Uzmanlar seçim sonrasında baskının azalacağını düşünüyorlar.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, “Seçimden sonra kurlardaki baskının azalacağını, enflasyonun da olumlu istikamette gelişeceğini tahmin ediyorum.” dedi.

Özdebir, döviz kuru ve enflasyondaki gelişmelere ilişkin de görüşlerini paylaşarak, kur hareketlerinden Türkiye’nin, özellikle de reel sektörün çok olumsuz etkilendiğini söyledi.

Geçmiş dönemlerde “yüksek faiz düşük kur” politikasının uygulandığını anımsatan Özdebir, “Neredeyse bir dolar bir lira olacaktı. O zaman da şikayet ediyorduk. Çünkü bir ülkenin parasının değerini o ülkenin verimliliğinin tayin etmesi lazım. ABD’nin verimliliğine eşit olmalıyız ki Türk Lirası dolar ile eşit değerde olabilsin.” dedi.

Yüksek faizle aşırı değerli olan Türk Lirasının birçok işin Türkiye’de yapılabilmesini imkansız hale getirdiğini belirten Özdebir, özellikle nihai ürün üreticilerinin yurt içindeki fiyatlar uygun olmayınca Çin, Hindistan gibi ülkelerden mal aldıklarına dikkati çekti.

Özdebir, piyasada çarkların dönmeye devam etmesi adına geçen yıl Kredi Garanti Fonunun (KGF) devreye sokulduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

“Takibe düşen alacaklarda yüzde 25 düşüş yaşandı. KGF kredileri içinde takibe düşenlerin oranı yüzde 1’in altında. Bunlar olumlu gelişmeler. Bunun devam etmesi, KGF kredilerinde boşalan limitlerin tekrar kullandırılarak sürdürülmesi lazım.” diye konuştu.

Özdebir, 24 Haziran’daki seçimlerin ardından kur ve enflasyonda yaşanabilecek gelişmelere ilişkin de “Seçimden sonra kurlardaki baskının azalacağını, enflasyonun da olumlu istikamette gelişeceğini tahmin ediyorum.” ifadesini kullandı.

Yorumlar

  • (not be published)