CUMHURİYET GAZETESİ’NDEN CHP-HDP İTTİFAKI TEŞVİKİ

Tarih Mayıs 02, 2018, 3:20 pm
2 mins

Cumhuriyet Gazetesi, Piar Araştırma’nın hazırladığı “bu pazar seçim olsa kim kazanır?” sorusuna yönelik anketi yayımladı. Anketten çıkan sonuçları yayımlayan gazete CHP-HDP ittifak oluşturması durumunda % 53’ün üzerinde oy alacağını söyledi.

Cumhuriyet Gazetesi haberinde, “Erdoğan’ın oyu AKP ve MHP oyu toplamına eşit ama yüzde 50 etmiyor” ifadelerine de yer verdi.

Piar Araştırma’nın hazırladığı anket usulüyle yapılan araştırmada katılımcılara “Bu Pazar seçim olsa kime oy verirsiniz” sorusu yöneltildi. Buna göre seçmenlerin oy tercihleri şöyle grafiklendirilmiş:

Cumhur İttifakı: %32.3
CHP: %17.1
HDP: %8.8
İYİ Parti: %12.8
Saadet Partisi: %1.8
Kararsız: %11
Oy kullanmayacak: %16

Kararsızlar dağıtıldığında ise tablo şöyle ifade edilmiş:

Cumhur İttifakı: %44.24
CHP: %23.42
HDP: %12.05
İYİ Parti: %17.53
Saadet Partisi: %2.49

Piar Araştırma değerlendirmesinde, Cumhur İttifakı’nın Mart ayına göre 2,5 puan kaybettiği söylemlerini grafiklerinde gösteriyor. Değerlendirmeye göre bunun en önemli sebebi ekonomik bozulma olurken, başka bir sebep ise erken seçim sürecinde yaşananlardan kaynaklanan erozyon olduğuna işaret ediyor. Bunun ile birlikte Cumhuriyet Gazetesi ise bu grafiklerin “doğruluğunu” adeta onaylıyor.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Piar’ın değerlendirmesinde şu ifadeler kullanıldı:

“Özellikle 15 CHP vekilinin geçici olarak İYİ PARTİYE katılarak, Seçimlere girme hakkını elde etmesi psikolojik üstünlüğü Muhalefet partilerinin eline geçirmiştir. Uzunca bir süredir belki de ilk defa gündemi muhalefetin belirlemesi, “ERDOĞAN’I YENDİLER” algısı, SEÇİMİ KAZANMA ÜMİDİNİ DE ARTIRMIŞTIR BU SEBEPLE SANDIĞA GİTME ORANI DA ARTMIŞTIR. Sonuç olarak bugün ki oy oranlarının, seçim sandıklarına aynen yansıması durumunda TBMM çoğunluğu muhalefetin eline geçecektir.”

Araştırmaya göre olası parti ittifakları alternatiflerine göre oy tercihleri yukarıdaki grafiklerdeki gibi…

 

Yorumlar

  • (not be published)