Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump 1915 olayları için ‘Büyük Felaket’ dedi. Neye söylediğini, niçin söylediğini acaba biliyor mu? Ermeniler hep masum da Türkler hep mi kabahatli? Amerika’da kaç tane Türk Konsolos şehit edildi, bunu normal olarak Trump bilmiyordur. Şimdi yine tarihin tozlu raflarına elimizi uzatalım ve ASALA’nın ettiklerini inceleyelim.

27 Ocak 1973 ABD’de Santa Barbara’da Türkiye’nin Başkonsolosu Mehmet Baydar ve Konsolos Bahadır Demir şehit edildiklerinde ASALA adını ilk defa duyurdu. İngilizce adı Armenian Secret Army fort he Liberation of Armenia- Ermenistan’ın Bağımsızlığı için Ermeni Gizli Örgütü, 1973 yılında suikastlara başlamıştı. Diplomatlarımıza yapılan ilk eylem de budur. Bu cinayeti işleyen ise 78 yaşındaki Ermeni asıllı bir Amerikalıdır. Gurgen Yanikiyan adlı bu kişi Başkonsolos ve Konsolosu Türk- Ermeni dostluğunu konuşma bahanesiyle yemeğe davet etmiş ve bu işi evinde uygulamıştır.

Nisan 1973’te ise Paris’teki Türk Başkonsolosluğu ve THY ofisleri bombalandı.

Ekim 1973’te Los Angeles’taki Türk Enformasyon Ofisi de az daha bombalanacaktı. Bombanın farkedilmesi büyük bir faciayı önledi.

22 Ekim 1975’te Viyana Büyükelçisi Daniş Tunalıgil 3 ASALA üyesi tarafından makamında şehit edildi.

Sadece 2 gün sonra, 24 Ekim 1975’te bu sefer Paris Büyükelçisi İsmail Erez ve şoförü Talip Yener, ASALA üyeleri tarafından pusuya düşürüldü ve şehit edildi.

Bundan 4 gün sonra ise Beyrut’taki Türk Büyükelçiliği’ne bombalı saldırıda bulunuldu.

1975 yılında cinayet ve eylemler birbirini kovaladı. Yukarıda da görüldüğü üzere olaylar arasında çok uzun zaman dilimleri de yoktu.

16 Şubat 1976’da Türkiye`nin Beyrut Büyükelçiliği Başkatibi Oktar Cirit, bir salonda otururken öldürüldü. ASALA ilk kez bu cinayetle adını ortaya attı.

1982 yılına kadar 19 Türk vatandaşı katlediliyor, tüm dünya ise buna seyirci kalıyordu. Yukarıda saydığımız bombalama eylemleri de 1982’ye kadar 140’a yükseldi. Aynı yıl içinde Levon Ekmekciyan ve Zohrap Sarkisyan adlı iki şahıs Ankara Esenboğa Havalimanı bekleme salonunu bombaladı. 9 kişi öldü 82 kişi yaralandı.

Devlet içinde de hareketsizlik hoşnutsuzluğa yol açmıştı. 27 Ağustos 1982’de ise bu kez Kanada Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Kurmay Albay Attila Altıkat öldürüldü. Böylece ASALA eylemlerinde ilk kez bir asker şehit ediliyordu. Kenan Evren, bir asker şehit edilince, ASALA’ya karşı örgütü bitirecek biçimde mücadelenin başlamasını anca emretme lütfunu gösterebildi.

ASALA 1984 yılına kadar cinayetlerine devam etti ve dünya üzerinde türlü eylemleri gerçekleştirmekten hiç de çekinmedi. Ermeni zırvasını dinleyen bir kişinin bunları da bilmesi gerekmektedir diye düşünüyorum, acizane.

Yorumlar

  • (not be published)