Yunanistan’ın 24 Haziran Paranoyası

Tarih Nisan 23, 2018, 12:07 am
3 mins

Yunanistan basınında öyle bir paranoya var ki, 24 Haziran seçimlerini sanki Yunana karşı yapacağız. Yunanistan, nereye gitse, önüne kim gelse Türkiye’yi şikayet ediyor. Niye? Meydanı boş bulup da Ege Denizi’ne sahip olmalarını engellediğimiz için. Hatta Akdeniz’e. Kıbrıs’ta yaşananları unutmadık.

NATO bile öylesine bıkmış ki Yunanlıların zırvasından, Stoltenberg Ankara’ya geldiği zaman “Türkiye ve Yunanistan arasındaki meselelere biz bir şey yapamayız” dedi. NATO’nun yapısı, üye ülkeler arasındaki problemleri çözmek için bir karar verme mekanizması değildir. Stoltenberg bu konuşmasında aslında üye ülkeler arasında problem olmaması gerektiğini de söylüyor ama bu pek de mümkün gözükmüyor. Çünkü Türkiye rahat vermiyor ki Yunana!

Bu sorunun çözümü diyalogdur. İki ülke siyasetçilerinin bir araya gelip konuşmasıdır. Üçüncü bir kişi veya kurum olaya müdahil olunca mesele derinleşir ve içinden çıkılmaz bir hal alabilir. Yunanistan da eğer bir sorunu varsa gelip bizimle konuşmalıydı. Gidip başkasına ağlamamalı. Bu arada Macron da Çipras kardeşine sahip çıkıp iki tane savaş fırkateynini Yunanistan’a kiralayıp sonra da satmayı düşünüyor. Çünkü bu sene sonunda Yunanistan AB yasalarına göre batmaktan kurtulacak. O zaman borçlanması daha da kolay olacak. Çipras da iki fırkateyn ile Ege’ye hakim olmanın hesabını yapıyorsa daha fazlasına ihtiyacı var. Macron ‘Yunan’ın işi görülsün benim de cebim dolsun’ mantığı ile hareket ediyor. Ey Yunanistan! İşte üyesi olduğun AB! Seni duble kazıklayacak. Ey Türkiye! İşte girmeye çalıştığımız birlik!

Yunan medyasında ’24 Haziran öncesi Ege’de olay çıkabilir’ tarzında manşetler atılmaya başlandı. Hayrola ya hu ne oluyoruz? Muhtemelen bizim bilmediğimiz bilgilere haiz bu arkadaşlar. Bildikleri neyse yakın zamanda anlatırlar, biz de aydınlanırız inşallah. Nasıl bir de paranoyaya girmişlerse 24 Haziran sonrası için kaygı ve endişe tavan durumda. Halihazırdaki iktidar ile zaten anlaşamayacaklarını ana muhalefetin daha da beter olduğunu söylüyor Yunan medyası. Yanlış anlaşılmasın, Yunan medyası ana muhalefetin daha milliyetçi olduğunu ve anlaşılmasının daha zor olduğunu söyledi. Büyük ihtimalle Yunanistan’da Türkiye ile olan ilişkilerin gerilmesini isteyen, bir kriz bekleyen çoğunlukta. Ne diyelim, Allah hayırlı eylesin.

Yorumlar

  • (not be published)