Balkanlarda FETÖ-3

Tarih Nisan 15, 2018, 12:56 am
5 mins

Bugün üç yazılık dizimizi sona erdireceğiz. Kosova Başbakanı ve Cumhurbaşkanını inceledikten sonra Kosova’da FETÖ’ye ne gibi haklar verildiğini inceledik. Şimdi ise diğer Balkan ülkelerini inceleyeceğiz.

Düzen öyle bir düzen ki hiçbir boşluğu kaldırmıyor. FETÖ de Balkanlarda hizmet etme amacıyla gittiği yerlerde birer askerlik şubesi gibi çalışan okullar açtı. Bu okullardan birkaçı da Bosna’da.

Bosna hükümeti tamamen hamaset yaparak FETÖ ile mücadeleyi geri plana atmış durumda. Bosna ile ilişkilerimiz çok iyi fakat FETÖ halen güçlü vaziyette. Şahit olduğumuz bir olayda FETÖ okullarına Amerika bayrağının çekildiğini gördük. Demek ki Kosova’da olduğu gibi Bosna’da da FETÖ okulları Amerika himayesinde çalışmaya devam ediyor. Hatta birkaç hafta evvel FETÖ okullarının İngilizlere devredildiğine dair haberler de okuduk. Bunları doğrularcasına FETÖ şirketlerinin de önce Amerika sonra da İngiliz şirketlerine devrolunduğunu öğrendik.

Türkiye, Saraybosna’ya gösterdiği yakınlığın karşılığını maalesef alamıyor. Bosnalı yetkililer açıklama yaparken mangalda kül bırakmıyor. Amma velakin iş icraata geldiği zaman ortalıkta derin bir sessizlik var. Bosnalı hükümet yetkililerini bu konuda çok samimiyetsiz buluyorum acizane. Bosna, savaş yıllarında Türkiye’nin yaptığı yardımları unutmamalı; tıpkı Kosova gibi. Bunun bir sebebi de şu olabilir. Bosna’da hükümet üç parçaya ayrılmış durumda. Yani Hırvatlar, Sırplar da hükümette söz sahibi. Hangisi bu konuya takoz koyuyor bilemiyoruz. Bosnalı hükümet yetkilileri de bu sebepten gerekli adımları atamıyor olabilir.

FETÖ, Arnavutluk, Makedonya, Sırbistan ve Bulgaristan’da çok etkili. Özellikle Arnavutluk diğerlerine nispeten daha kritik bir konumda. Çünkü Arnavutluk’ta diğer ülkelere oranla Müslüman nüfus daha fazla. Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta’nın oğlunun FETÖ okuluna gittiği bilinmekte. Arnavutluk diyaneti ise FETÖ’cülerden oluşmuş bir yapı durumunda. Başbakan Edi Rama yaklaşık bir ay kadar önce İstanbul’a geldi. Vlora kentine yapılacak havalimanı ve diğer meseleleri görüşmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yemek yediler. Cumhurbaşkanımız kuvvetle muhtemel FETÖ ile ilgili rahatsızlığımızı dile getirmiştir. Dileriz ki gereken adımlar atılsın.

Zaman gazetesinin Makedonya haricinde basıldığı bir diğer ülke de Bulgaristan. Bulgaristan’da FETÖ ile mücadele devam ediyor fakat bitirebilmiş değil. Bulgaristan’da, Gülen cemaatine ait 1999 yılında açılan okullar ve çeşitli sivil toplum kuruluşları bulunmakta.

Makedonya’da Üsküp’ün ortasında koskocaman bir binada Zaman gazetesini görebilirsiniz. Eski Çarşı’nın girişindeki meydandan şehrin batısına doğru bakılınca yüksek binalar göze çarpar. Makedonya Cumhurbaşkanı, bizim yetkililerimizle görüştüğü zaman Makedonya’daki Arnavutlara kesinlikle destek olmamamız gerektiğini söylemiş. Keşke onlar da FETÖ konusunda bize yardımcı olsalardı. Başbakan Zaev’in artık gerekli talimatları vermesi ve bu propaganda aletinin ortadan kalkması gerekmektedir.

Yunanistan’da ise Batı Trakyalı soydaşlarımızın mesafeli duruşu FETÖ’nün yapılanmasını önledi. Diğer ülkelerin aksine dernek, vakıf veya diğer STK’ları, okulları kuramadılar ama var olmaya devam ediyorlar. FETÖ’cülerin basın kanalıyla devletle bağlantıda olan adamları var.

İşin en üzücü yanı da FETÖ’nün Balkan ülkelerindeki konsolosluklarımıza da sızması. Gümülcine Konsolosu Mustafa Sarnıç, KHK ile Dışişleri Bakanlığı’ndan atıldı. Selanik’teki Muavin Konsolos ve eşi deşifre oldular ve kaçtılar.

İşimiz çok. Bu tümör Balkanlara da sıçradı ve yayılıyor. Balkanlardaki kardeşlerimize durumu izah etmemiz gerekiyor. Bilgileri de yok ve bundan daha doğal bir şey olamaz. Elbette kafalar karışık. Biz Balkanları çok seviyoruz ve bu bölgenin bu terörist güruhtan zarar görmemesi için elimizden geleni yapacağız.

Yorumlar

  • (not be published)