Kosova ve Türkiye’nin Ticari İlişkileri Siyasetten Etkilenmeyecek

Tarih Nisan 03, 2018, 1:06 pm
2 mins

Türkiye, Kosova’ya en büyük direkt yatırım yapan ülkelerden biridir.

Ticari işbirliğinin, altı Türkün sınırdışı edilmesine rağmen aynı ritimde devam edeceğine inanılıyor.

Kosova ve Türkiye istihbarat servislerinin beraber gerçekleştirdiği operasyonu Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kutladı, fakat Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, Erdoğan’ı Kosova’nın içişlerine karışmakla eleştirdi.

Türkiye’nin Kosova’ya 2008 yılından beri 372 milyon euronun üzerinde yatırımı var.

2017 yılında ise Kosova’daki Türk yatırımları rakamlara göre 28 milyon euro. Türkiye, Kosova’ya Almanya, İsviçre ve İngiltere’nin ardından yatırım yapan dördüncü ülke konumunda.

Rakamlara göre Türkiye, Kosova piyasasında iyi bir konuma sahiptir.

2016 yılında Türk mallarının Kosova piyasasındaki değeri 300 milyon euro civarındaydı. Almanya ve Sırbistan’ın ardından Türkiye üçüncü sıradaydı. Kosova ürünlerinin Türkiye’ye ihracatı 8 milyon euroyu buldu.

Geçtiğimiz hafta, Kosovalı yetkililer Kosova ‘dan, beşi “Gülistan Mehmet Akif” eğitim kurumunun çalışanlarını ve bir doktor altı Türk vatandaşını kovdu. Kosovalı devlet liderleri eylem hakkında bilgilendirilmediklerini söylediler.

Kosova İş İttifakı başkanı Agim Shahini, bu gelişmelerin Kosova ile Türkiye arasındaki ticari ilişkileri etkilemeyeceğine inanıyor. Ona göre, iki devletin işletmeleri siyasi pazarlığın etkisi altına girmeyecek.

Kosova-Türk Ticaret Odasına göre Kosova’da 800 adet Türk firması odaya kayıtlı fakat bunların sadece 200’ü faaliyet göstermekte.

Türkiye, 2010 yılında Fransız ortaklığı olan Limak- Çalık grubuyla Uluslararası Adem Jashari Havalimanı’nı inşa etmişti. Bunların haricinde Kosova ile Türkiye arasında birçok ticari ve kültürel anlaşmalar da bulunmakta.

2016 yılı boyunca 6500 Türk vatandaşı Kosova’yı ziyaret etti.

(Kaynak: RTK live)

Giray KARAGÖZ

Yorumlar

  • (not be published)