Ne Oldu Trump, Korktun mu?

Tarih Mart 22, 2018, 5:25 am
4 mins

Son zamanlarda sosyal paylaşım sitesi youtube üzerinden paylaşılan videolardan biri ya da birkaçında bir kızcağız vahşi hayvan isimleri söyledikten sonra ‘Korktun mu?’ diyerek tüm Türkiye’nin dikkatini çekmiş durumda. Trump da Amerika’da o kadar enteresan hamleler yapmaya başladı ki, birinden ya da birilerinden fena halde korkmuş galiba.

Neredeyse tüm as kadrosunu değiştiren Trump’ın en ilgi çekici değişikliği ise Dışişleri’nde gerçekleşti. Rex Tillerson, Rusya ile yakınlaşmayı uygun görüyordu ve buna göre adımlar atıyordu. Fakat Trump yakın zamanda Tillerson’ı görevden aldı, yerine CIA direktörünü getirdi. Rusya ile yakınlaşmak Trump’ın karizmasını çizecekti, çünkü ABD ve Rusya birbirlerini her ne kadar aleni olmasa da düşman olarak görüyor.

Trump Rusya meselesini o kadar kafasına takmış ki, Rusya soruşturmasına bakan savcıyı da görevden almak istedi. Amma velakin partisinden öyle bir tepki geldi ki, koltuğu altından kayıp gidecek diye korktu. Sekiz Cumhuriyetçi vekil Özel Savcı Mueller’den yana görüş bildirdi. Senatör Graham ise Trump’ın bu adımı atmasının kendisi için sonun başlangıcı olacağını söyleyerek adeta meydan okudu. Mueller FBI’ın eski direktörü ve herkes tarafından sevilen bir Cumhuriyetçi. Velhasılı Trump muhtemelen bu kumarı oynamayı göze alamayacaktır.

İkinci darbeyi Suriye’de yedi Trump. Hani diyorlar ya bizim içimizdeki bazıları ‘Suriye’de ne işimiz var’ diye. Ya hu bir kere sordunuz mu ‘Amerika ne yapıyor Suriye’de’ diye? Ama olur mu hiç, Amerika’dan hesap sorulur mu?! Trump’ın beceriksiz yönetimi Suriye’de de büyük bir darbe yedi ve bu da başkanlık seçimlerinde Donald Trump’a yol, su, elektrik ve oy olarak dönecektir.

Washington Post gazetesinde yapılan bir analiz ise Amerikalı gazetecilerin bile Afrin’de Amerika’nın nasıl bir darbe yediğinin göstergesiydi adeta. Türkiye’nin Zeytin Dalı Harekatı’nda YPG’ye büyük darbe vurması, Amerika’nın bölge politikasına da büyük darbe indirdi.

Amerika’ya korku salan bir diğer durum ise Rusya’nın elindeki düşük tesirli nükleer silahlar. ABD Stratejik Kuvvetler Komutanı Orgeneral John Hyten, Rusya’nın elindeki bu silahların gücünde Amerika’nın sadece bir uçağının olduğunu itiraf etti. O uçağın da doğru yönlendirilemeyebileceğini söyledi. Amerika bu konuda Rusya’nın çok gerisinde. Rusya’nın bu silahları ise Amerika için tehdit ve en kısa zamanda Amerika’nın da bu silahlardan üretmesi gerekiyor.

Amerika’daki bir sonraki başkanlık seçimleri Trump için biraz zor geçeceğe benziyor. Dış politikadaki başarısızlıklar, iç politikadaki ‘buraların sahibi benim’ tavrı Trump’ı zor duruma düşürecek gibi.

Yorumlar

  • (not be published)