NATO’dan çok sert Rusya mesajı: Bizi bölmeye çalışmaya devam edecek

Tarih Mart 20, 2018, 7:51 am
2 mins

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Rusya bizi bölmeye çalışmaya devam edecek. Ancak NATO müttefikleri birlik olarak durmaya devam ediyor” dedi.

Stoltenberg ile İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, eski çifte  ajan Skripal’ı hedef alan saldırı hakkında gerçekleştirdikleri ikili görüşmenin  ardından Brüksel’deki NATOkarargahında basın toplantısı düzenledi.

HUKUK KURALLARINI İHLAL ETMİŞTİR

İngiltere’nin Salisbury kentinde eski Rus ajanı Skripal ile kızı  Yulia’ya düzenlenen saldırıya ilişkin Stoltenberg, ittifak topraklarında ilk kez  sinir sistemini etkileyen bir kimyasal maddeyle saldırı düzenlendiğini  belirterek, “Bu, insan hayatına yönelik büyük bir saygısızlıktır. Saldırı  uluslararası hukuk ve kuralları ihlal etmiştir.” değerlendirmesini yaptı.

NATO müttefiklerinin tümünün saldırıyı kınadığını ve soruşturmaya  yönelik destek vermeye hazır olduğunu aktaran Stoltenberg, Rusya’nın Novichok  programına ilişkin Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütüne (OPCW) detaylı bilgi  vermesi çağrısında bulundu.

Skripal’in uğradığı kimyasal saldırının Rusya’nın Kırım’ı yasa dışı  ilhakı gibi ihtiyatsız davranışlarının devamı olduğunu söyleyen Stoltenberg,  NATO’nun bu davranışlara cevap vermeye devam ettiğini kaydetti.

Stoltenberg, NATO’nun Rusya’ya yönelik tutumunun katı, savunmaya  yönelik ve orantılı olduğunu, güçlü caydırıcılık ve anlamlı diyaloğu beraber  yürüttüğünü hatırlattı.

Genel Sekreter Stoltenberg, “Rusya bizi bölmeye çalışmaya devam  edecek. Ancak NATO müttefikleri birlik olarak durmaya devam ediyor. İngiltere’yle  dayanışma içindeyiz.” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson da Rusya’nın son dönemdeki  davranışlarının açık bir şekilde uluslararası kuralları ihlal ettiğini  vurgulayarak, “NATO’dan ve tüm dünyadan İngiltere’ye gelen destek cesaret  verici.” açıklamasında bulundu.

Yorumlar

  • (not be published)