Sıradan Telefonlara Dönüş Başladı

Tarih Mart 17, 2018, 7:16 am
4 mins

Geçen yıl dünya genelindeki akıllı telefon pazarı sadece yüzde 2 büyüme gösterirken akıllı telefon özelliğine sahip olmayan cep telefonları, yüzde 5’lik bir artışla 450 milyon adet satıldı.

Akıllı telefonların 10 yıldır aralıksız devam eden yükselişi, geçtiğimiz yıl yavaşlamaya başladı. Öte yandan pek tahmin edilmeyen bir gelişmeyle, ‘aptal telefon’ olarak da bilinen eski cep telefonlarına dönüş başladı.

Genellikle 100 Dolar (386 Lira) ya da daha ucuza satılan bu telefonlar geçmişte sadece arama yapıp mesaj göndermeye yarıyordu. Ancak yeni nesil ‘aptal’ telefonlar artık Facebook, Twitter, Youtube gibi bazı temel uygulamaları bünyesinde barındırıyor. Dokunmatik ekranı, yüksek çözünürlüklü kamerası ya da geniş uygulama seçeneklerine sahip olmayan bu telefonların en büyük avantajlarından birisi de uzun süre dayanan bataryaları.

Geçtiğimiz yıl tüm dünyada akıllı telefon pazarı sadece yüzde 2 büyümeyle 1,6 milyar adede ulaştı. Öte yandan, akıllı telefon özelliğine sahip olmayan cep telefonları, yüzde 5’lik bir artışla 450 milyon adet satıldı. Bu rakamlar akıllı telefonların bugüne kadar kaydettiği en düşük büyümeyi ve temel özellikli telefonların uzun yıllar sonra gerçekleşen ilk yükselişini gösteriyor.

Counterpoint analisti Neil Shah bazı önemli gelişmelerin bu sürpriz yükselişe sebep olduğunu belirtiyor. En önemli gelişme, yeni çıkan temel özellikli telefonların da artık 4G ağını kullanabilmesiydi. Eskiden bu tarz telefonlar, internet erişimi için, oldukça yavaş olan 2G ağını kullanıyordu. Bir diğer önemli gelişme de yeni telefonlara eklenen yeni özellikler oldu. Özellikle Hindistan’ın en hızlı büyüyen kablosuz internet sağlayıcısı Reliance Jio’nun kullanıma sunduğu birçok özelliğe sahip ucuz telefon, geçtiğimiz yıl yaşanan patlamada önemli rol oynadı. Sektörün diğer lider şirketleri arasında Alcatel, Nokia markası ile üretim yapan HMD ve iTel, Tecno ve Infinix gibi markalar altında üretim yapan Çinli Transsion Holdings yer alıyor.

HMD, geçtiğimiz yıl toplam 70 milyon adet Nokia markalı telefon sattığını açıkladı. Temel özelliklere sahip telefonlar arasında en çok satanı ise yeniden düzenlenen Nokia 3310 modeliydi. Şirket bu yıl da Nokia’nın bir başka efsaneleşmiş telefonu 8110’un yeniden düzenlenen versiyonunu piyasaya sürmeye hazırlanıyor. 97 Dolar’a satılması planlanan bu telefonda Facebook ve Google Maps gibi uygulamaları kullanmak mümkün olacak.

Samsung’u geride bırakan telefon markası

Shah “Temel özellikli telefonları kullanan kesimde, telefonlarını güncellemek için bekleyen birçok kullanıcı vardı. 2017’de Nokia’nın telefonlarıyla bu talep daha da arttı.” diyor.

Temel özellikli telefonların çoğu, KaiOS adı verilen açık kaynaklı bir işletim sistemini kullanıyor. Bu işletim sistemi Mozilla’nın Firefox Mobile işletim sisteminin yeniden düzenlenmesiyle geliştirildi. KaiOS üzerindeki uygulamalar, akıllı telefon uygulamalarına göre çok daha ilkel ve çoğu web sitesinde yer alan HTML5 yazılım standartlarını kullanarak çalışıyor. Jio geçtiğimiz yılın son çeyreğinde Hindistan’da KaiOS ile çalışan bir telefonu satışa sundu. Bu cihaz sayesinde Jio, kısa sürede Samsung’u geride bırakarak ülkenin en çok satan telefon markası oldu.

 

Yorumlar

  • (not be published)