Yüzen Rüzgar Türbinleri

Tarih Mart 16, 2018, 10:01 pm
3 mins

Sadece üç aydır faaliyet gösteren dünyanın ilk yüzen rüzgar çiftliği Hywind Scotland, beklentilerin üzerinde bir performans sergiliyor.

Statoil adlı şirket, İskoçya’daki Aberdeenshire kıyılarında dünyanın ilk yüzen rüzgar çiftliği Hywind Scotland‘ı kurdu. EcoWatch‘un haberine göre, çiftlik sadece üç aydır çalışıyor olsa da enerji üretimi konusunda beklentilerin üzerine çıkmış durumda.

Tesisin bir maksimum teorik kapasitesi var ve Kasım, Aralık ve Ocak aylarında bu kapasitenin yüzde 65’ini üretti. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse; kıyıdaki tesisler aynı süre zarfında teorik kapasitelerinin yüzde 45-60’ını üretti. Yüzen bir rüzgar çiftliği olarak Hywind’in kasırga, dev dalgalar ve kış fırtınası gibi zorluklarla karşılaştığını belirten Statoil yetkilisi Beate Myking, elde edilen başarının ümit verici olduğunu söyledi: “Hywind teknolojisini uzun yıllar boyunca zorlu koşullar altında test ettik ve nasıl çalıştığını biliyoruz. Rüzgar türbinlerimizin etkili şekilde çalıştığını görmek bize cesaret veriyor.”

Hywind’in her biri 6 megawatt üreten beş rüzgar türbini var. Türbinler yaklaşık 100 metre derinliğindeki suda yer alıyor.

Kıyının açıklarına kurulan rüzgar çiftlikleriyle ilgili en büyük zorluklardan biri, kıyıdan ne kadar uzak olabilecekleriyle ilgili bir sınır olması. Türbinler tarafından üretilen enerjinin o enerjiye ihtiyaç duyan tesislere nasıl bağlanabileceğiyle ilgili farklı teknolojiler denendi ancak kabloların da bir sınırı var.

Statoil’in Yeni Enerji Çözümleri Başkan Yardımcısı Irene Rummelhoff’a göre, Hywind’in başarısı, hala kıyıya yakın olan ama daha derin sulara inşa edilen yüzen rüzgar türbinleri kurulması hedefine doğru adım atılmasını sağlayacak.

Rummelhoff “Kıyı açıklarındaki rüzgar kaynaklarının yüzde 80’inin derin sularda (60 metreden derin) yer aldığı gerçeğini düşünürsek, bizler Asya, Kuzey Amerika’nın güney kıyısı ve Avrupa’da deniz açıklarında yüzen rüzgar çiftlerinin büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz.” diyor. En iyi rüzgar enerjisi sistemini kurma yarışı, geleceğin yenilenebilir enerjiye bağlı olacağına işaret ediyor.

Yorumlar

  • (not be published)