Kadını İkinci Sınıf Gösterenler Kur’an ve Sünneti Referans Alamaz

Tarih Mart 10, 2018, 10:21 am
7 mins

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş ve Din Hizmetleri Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Sedide Akbulut’un canlı yayın konuğu olduğu TRT Haber programında, kadını ikinci sınıf bir varlık gibi gösteren hiçbir değerlendirmenin ne Kur’an-ı Kerim’i, ne de Hz. Peygamberin sünnetini referans alamayacağı vurgulandı.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş ve Din Hizmetleri Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Sedide Akbulut, TRT Haber’in canlı yayın konuğu oldu.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş, kadını ikinci sınıf bir varlık gibi gösteren hiçbir açıklama, hiçbir değerlendirme ne Kur’an-ı Kerim’i, ne de Hz. Peygamberin sünnetini referans alamayacağını vurguladı.

İslam dini erkekle kadın arasında herhangi bir cinsiyet farklılığı gözetmediğini ifade eden Keleş şu ifadeleri kullandı:

Kadın ve erkek bir elmanın yarısıdır

“Allah’ın emir ve yasaklarına muhataptır, her ikisi de Allah’ın kuludur, her ikisi de Allah’ın muhatap kabul ettiği insandır. İnsan olmaları itibarıyla Peygamber Efendimizin bir benzetmesinden yola çıkarak söylersek, nasıl ki bir elmayı ortadan ikiye böldüğünüz zaman iki parçanın birbirinden hiçbir farkı yok ise, erkek ve kadın da İslam’da aynen bu konumdadır. Allah’ın kulu olarak, Cenabı Hakk’ın muhatap bir halifesi olarak, yeryüzünün imarında görevlendirilmiş bir insan olarak ikisinin arasında herhangi bir fark yoktur. Dolayısıyla Peygamber Efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem çok büyük değer verdiği, üstelik bir rahmet kaynağı olarak ifade ettiği kadının farklı bir konumda gösterilmesi maalesef son derece üzücü bir tablodur.”

Toplumda önlenemeyen kadın cinayetlerinin üzücü tablolar olduğuna değinen Keleş, “Bir insanın hayatına son vermek, onu öldürmek tüm insanlığı öldürmek gibidir. Bir insanın hayatını kurtarmak tüm insanlığı kurtarmak gibidir. Bu temel anlayışı İslamiyet ortaya koymuştur, burada kadın-erkek ayrımı söz konusu değildir. Maalesef insan hayatını hiçe sayan yaklaşımlar, erkek olsun, kadın olsun, toplumda bu şekilde insan hayatına kasteden uygulamaların İslam’dan referans bulması, kaynak bulması mümkün değil” diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığında Din İşleri Yüksek Kurulu İslam’ın temel bilgi kaynaklarını, güncel talep ve ihtiyaçları ve İslam’ın metodolojisini dikkate alarak bilgiler üretmekte olduğunu belirten Keleş, “Bu bilgilerin topluma servis edilmesinde önemli sıkıntılarla ve güçlükler karşılaşıyoruz.  Çoğu zaman bağlamından koparılmış bir cümle manşet yapılmak suretiyle hakikaten maksadını aşan haberler de yapılmaktadır. Bu sosyal medyaya düştüğü zaman, sosyal medyada da çok farklı mecralara da çekilebilmektedir” şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığının toplumun bütün kesimlerine ulaşabilen devletin önemli bir kuruluş olduğuna dikkat çeken Keleş, “Doğru bilgiye vatandaşlarımız Din İşleri Yüksek Kurulu üzerinden, Diyanet ve İlahiyat fakültelerimiz üzerinden ulaşmak durumundadırlar” dedi.

“Yanlış dini referansların önüne geçmek için kadını konuşacağız”

Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlayan Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Sedide Akbulut, hayırlı, sağlıklı ve huzurlu bir gelecek için temennilerde bulundu.

Akbulut, Diyanet İşleri Başkanlığının aile ve kadına yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek Diyanet İşleri Başkanlığının 2003 yılında aile ve kadına yönelik çalışmalara ivme kazandırmak için aile bürosu çalışmalarını başlattığını söyledi.

2014 yılına gelindiğinde ise Diyanet İşleri Başkanlığı çatısı altında 81 ilde kadın ve aile çalışmalarını yürütecek bir birimin oluşturulduğunu hatırlatan Akbulut,

“81 ildeki bürolarımız bu yıl itibarıyla 302 ilçemizde de daha geniş bir hizmet ağı oluşturdu” dedi.

Toplumsal farkındalığı oluşturacak çalışmalar yaptıklarına vurgu yapan Akbulut, “ Güçlü bir yapımız var, güçlü bir ağımız var, ulaşabildiğimiz hedef kitlemiz hakikaten güçlü. Vaiz ve vaizelerimizle toplumdaki bu farkındalığı metinler halinde de kendilerine iletiyoruz, hangi anlamda, hangi duyarlılıkların üzerine vurgu yapılacağını da ifade ediyoruz. “Güç, Dayanışma ve Kadın” çalışmamız da güzel karşılık buldu” şeklinde konuştu.

Akbulut, 2017 yılında kadının bir değer olduğuna dikkati çekmek için “Bilgi ve Değer Bağlamında Kadın” başlığı altında çalışmalar yaptıklarının altını çizerek şöyle konuştu:

“Kadının toplumsal yaşamdaki konumunu, rollerini adalet ve hakkaniyet çerçevesinde vurgulamak anlamında, yanlış dini referansların da önüne geçmek bağlamında bu yıl adalet ve hakkaniyet bağlamında kadını konuşuyoruz. 81 ilimizde ve 302 ilçemizle 383 konferans yapılacak bu konuyla ilgili.”

Yorumlar

  • (not be published)