Mısır’da Türk Ürünlerine Boykot Çağrısı

Tarih Mart 06, 2018, 5:39 am
2 mins

Mısır’da sosyal medyada başlayan ve Kahire yönetiminin de desteklediği Türk ürünlerine karşı boykot hızla artıyor.

Mısır’da yaşanan darbe ile birlikte siyasi ilişkilerin 5 yıl önce kopma noktasına geldiği Mısır ile ekonomik ilişkiler son birkaç aydır sessiz sedasız iyileşme sürecindeydi. Mısır Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Federasyonu Başkanı Ahmet Al Wakil’in davetlisi olarak Kahire’ye giden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Heyeti’nin ilk kez düzenlenen Mısır-Türkiye İş Forumu’na katılmasıyla birlikte normalleşme sürecinin başlayacağı gündemdeydi. Ancak önceki gün Mısır’da sosyal medyada başlayan Türk ürünlerine karşı boykot hızla artıyor. Sivil bir kampanya olan bu boykotun Kahire yönetimi tarafından desteklendiği iddia ediliyor.

Gaz anlaşmasına tepkiyle başladı

Ülkenin önde gelen medya kuruluşlarında da hızla artan boykotun aniden başlamasının sebebi ise bilinmiyor. Hatırlanacağı üzere TOBB ziyaretinin ardından geçtiğimiz ay 75 Mısırlı işadamı Türkiye’ye gelmiş ve 130 milyon dolarlık anlaşma imzalamıştı. Boykotun Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Mısır’la Güney Kıbrıs yönetimi arasında Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz yataklarına dair imzalanan anlaşmanın kabul edilemeyeceğini söylemesinin ardından başlaması dikkat çekiyor.

2008’de 2.3 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret 2012’de 5 milyar doları aşmıştı. Geçen yıl ise bu rakam 3.9 milyar dolar olarak kayıtlara geçmişti.

Yorumlar

  • (not be published)