Tarihte 1 Mart Günü Neler Olmuş?

Tarih Mart 01, 2018, 12:01 am
5 mins

1924 – Abdülmecit, İsviçre’de ajans temsilcilerine yazılı bir demeç verdi; ” TBMM’nin Hilafet’i ilga kararı yersiz ve yolsuzdur.”

1938 – Avusturya Şansölyesi Schuschnigg istifa etti;yerine gelen Nazi yanlısı Seyss-Inquart’ın daveti üzerine Alman birlikleri Avusturya’ya girdi.

1947 – Türkiye Uluslararası İskan ve Kalkınma Bankası ve Uluslararası Para Fonu Teşkilatı’na (International Monetary Fund) katıldı.

1949 – İsrail ve Ürdün Rodos’ta ateşkes antlaşması imzaladı.

1958 – Türkiye “Mısır, Suriye ve Yemen” devletlerinin oluşturduğu Birleşik Arap Cumhuriyeti’ni tanıdı.

1955 – İstanbul’a uskumru akını; Balıkhaneye 250 ton uskumru geldi.

1959 – Vatan gazetesinden iktibas ettiği bir yazıdan dolayı, Ankara Toplu Basın Mahkemesi’nde yargılanmakta olan Ulus gazetesi Yazı işleri müdürü Ülkü Arman1 yıl 4 ay hapse, 4 000 lira ağır para cezasına mahkum edildi Ayrıca Ulus gazetesi1 ay süreyle kapatıldı.

1962 – İstanbul İşçi Sendikaları Birliği feshedildi Bundan sora birliğin görevlerini Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu yerine getirecek.

1962 – Danıştay Anrara’daki 12 bin gecekondunun yıkılmasını onayladı.

1965 – İstanbul Şehir Tiyatroları’nda “edebi heyet” kurulması kararına sanatçılar tepki gösterdi.

1969 – Başbakan Süleyman Demirel bir açıklama yaparak, Genelkurmay Başkanı Cemal Tural’ın görevinden alınarak Yüksek Askeri Şura üyeliğine atandığını, yerine de Kara Kuvvetleri Komutanı Memduh Tağmaç’ın getirildiğini söyledi Bir gün sonra Cemal Tural ile Memduh Tağmaç arasında devir teslim töreni yapıldı.

1972 – “Anarşistler”e yardım ettikleri ileri sürülen 57 subayla 11 astsubay ordudan atıldı.

1976 – Nixon Şili’deki seçimler sırasında Allende’nin seçilmesini önlemek için CIA’ya emir verdiğini itiraf etti.

1981 – Mehmet Ali Ağca’nın İran’a kaçmasına yardımcı olduğu ileri sürülen ülkücü Timur Selçuk Erzurum’da yakalandı.

1982 – Kapatılan CHP’nin eski Genel Başkanı Bülent Ecevit’in Nevşehir Emniyet Müdürü’ne, “Sen nasıl müdürsün ?” diyerek hakaret ettiği iddiasıyla ifadesi alındı.

1983 – THKP-C Kurtuluş davasına İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı 2 No’lu Askeri Mahkemesi’nde başlandı..1985 Mihail Gorbaçov Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreterliğine getirildi.

1988 – Türk-İş üyesi işçiler hükümeti, işverenleri ve pahalılığı protesto etmek için ülke çapında yemek boykotu yaptı.

1990 – Litvanya tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti.

1991 – Kürdistan Yurtseverler Birliği Başkanı Celal Talabani, gizlice geldiği Ankara’da Cumhurbaşkanı Turgut Özal’la çeşitli görüşmeler yaptı.

1994 – Sosyolog yazar İsmail Beşikçi, Mahkemelerin Açtığı Yol kitabında bölücülük propagandası yaptığı iddiasıyla İstanbul DGM tarafından 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı

1995 – Pişmanlık yasasından yararlananların sayısının1955 olduğu açıklandı.

1996 – Demokrasi ve Barış Partisi DBP kuruldu.

1997 – Hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunan eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin teslim oldu ve cezaevine kondu.

1997 – Amasya’da el yazması Kuran çalınması olayıyla ilgili yargılanan Ayşegül Tecimer, gıyabında 4,5 yıla mahkum oldu Tecimer’in ABD’ye kaçtığı öğrenildi.

1997 – Taksi şoförlerinin öldürülme olaylarının artması üzerine İstanbul taksicileri konvoy oluşturarak protesto gösterisi yaptı.

2000 – Rusya’da vergi kaçahçılığını önlemek için her vatandaşa vergi numarası uygulamasını Ortodoks Kilisesi, “Tanrı karşıtı bir davranış” olarak ilan etti.

2008 – Danıştay, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın rektörlüklere gönderdiği “değişikliklerin yürürlüğe girmesinden sonra YÖK Kanunu’nda ayrıca bir değişikliğe ihtiyaç olmadığı, türbanlı öğrencilerin üniversitelere girebileceği” yönündeki talimatını “genelge” olarak nitelendirdi ve yürütmesini durdurdu.

2004 – Terör İspanya’yı kana buladı. Son 50 yılın en ağır saldırısıyla karşılaşan hükümet, ayrılıkçı ETA örgütünü suçlarken, El Kaide eylemi üstlendi.

 

 

Yorumlar

  • (not be published)