Tarihte 9 Ocak Günü Neler Oldu?

Tarih Ocak 09, 2018, 12:36 pm
4 mins

2007 – Adana’dan Irak’a giden Türk işçileri taşıyan Moldova tescilli uçak, Bağdat’ta piste 200 metre kala yere çakıldı. Kazada aralarında Türk işçiler ve uçak mürettebatının da bulunduğu 34 kişi öldü, 1 kişi yaralı olarak kurtuldu

1905 – Moskova’da Kışlık Saray’a yürüyen işçilerin üzerine ateş açıldı.

1926 – Piyango çekilişinin sadece Tayyare Cemiyeti’ne ait olduğuna ilişkin kanun kabul edildi.

1936 – Ankara’da Dil ve Tarih-Coğrafya Okulu Atatürk’ün de katıldığı bir törenle açıldı; törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan “Çürümüş görünen dünya kültürünü yeniden yaratacak olan Türk çocuklarıdır” dedi.

1937 – Josef Stalin’in sürgüne gönderdiği Lev Troçki Meksika’ya gitti.

1942 – Türk Tarih Kurumu Ziya Gökalp’in bütün eserlerinin yayımlanmasına, Türk Dil Kurumu da yeni bir Kuran çevirisine karar verdi.

1955 – Devlet Operası sopranosu Leyla Gencer temsiller vermek üzere İtalya’ya gitti.

1966 – 800 kişilik ilk işçi kafilesi Almanya’ya hareket etti.

1968 – Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi’nde bir köpeğin kalbi değiştirildi. Ameliyattan kırk dakika sonra bakım güçlüğü nedeniyle köpek öldürüldü.

1969 – Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bir ay süreyle tatil edildi. 6 Ocak günü üniversitede Amerikan Büyükelçisi Robert Komer’in makam otomobili öğrenciler tarafından yakılmıştı.

1970 – İngiltere’de yapılan açıklamaya göre bir hafta içinde Hong Kong gribinden 2850 kişi öldü.

1978 – Akaryakıt sıkıntısı had safhada; akaryakıtı biten hastaneler hasta kabul etmemeye ve yatan hastaları taburcu etmeye başladılar.

1984 – Yargıtay bir karar verdi; emekli işçiye verilen altın madalyanın bedeli, kıdem tazminatından düşülecek.

1987 – Yargıtay, Milliyetçi Hareket Partisi’nin Alparslan Türkeş’in üzerinde bulunan mal varlığının hazineye devrine karar verdi.

1995 – Güner Ümit’in, İnter Star’da yayınlanan “Süper Turnike” programında, Alevilerde “ensest” olduğunu ima eden sözleri üzerine, Aleviler iki gün boyunca televizyon önünde gösteri yaptı. 2 günün sonunda programın yayından kaldırılacağı açıklandı.

1996 – Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Sabancı, Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe Sabancı Center’da vurularak öldürüldüler. Olayı, DHKP-C örgütü üstlendi.

1997 – Başbakanlık Kriz Yönetimi Merkezi yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğe göre kriz hallerinde kimi yürütme yetkilerini Genelkurmay Genel Sekreterliği’ne verildi.

2002 – Türkiye, Afganistan’a asker gönderme kararı aldı.

2009 – Ergenekonda gözaltına alınan eski özel harekatçının evinde ele geçirilen kroki kaynaklı aramalarda çok sayıda patlayıcı, silah ve mühimmat bulundu.

1922 – Dörtyol düşman işgalinden kurtuluşu.

Yorumlar

  • (not be published)