Rumeli’den Mevlana’ya Selam

Tarih Aralık 20, 2017, 12:01 am
6 mins

Selam Ya Hazreti Mevlana Hak dost !

Hz. Pir Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin “BİŞNEV” (Dinle) nidası Konya’dan Rumeliye ulaştı. Kulak verildi bu sese. Etkilendi gönüller, yüzler Mevlana’ya döndü. O, uzattı kolunu, tuttu elleri, girin  devrana, dönün dedi, ey Hakk aşıkları.  “BİŞNEV”, kalbinin sesini dinle. Aklın ile oku ve anla,ama kalbin ile dinle ve gör dedi. Gördüğünün ardındakini okumak için kalbini dinle. Dinle ve maddeden manaya geç. Dinle ki hakikatı göresin, gerçeği bulasın, İNSAN olasın.

Tasavvuf ehli, gönül erleri, Anadolu’dan Rumeliye geçerek Hz.Mevlana’nın tasavvufi öğretisi olan sevgi ve hoşgörüyü, bütün insanlara tevazu ve nezaketle yaklaşarak gönülleri imar etmek için, insanlığa hidayet rehberi olan Kur’an mesajı ile âlemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed’in  metodunu ön planda tutmuşlar. Mevlevi tarikatını yayarak sanat ve ilmi zevkin gelişmesinde etkili olmuşlar.

Bu topraklarda hızla yayılmış mevlevilik.  Çok sayıda tekke kurarak Mevlana’nın en önemli eseri Mevsnevi okutulmuş. Kurulan sistem anlatılmış. Sınırlı varlıktan, ferdiyetten, ihtiraslardan tamamen sıyrılma, halka ve topluluğa katılarak, sosyal hayatta tecelli eden hudutsuz bir sevgi, insani bir görüş ve mutlak bir birlik içinde bir kamile uyarak iyiye, hayıra ve güzele yönelmeyi esas alan sistem.

Yaşam sevincini kaybedenler,hayata küsenler, tövbesini bozanlar, bu İslami dergahta daima yeni ümit ışıklarına nail olmuşlar Rumeli topraklarında. Hz. Mevlana bu daveti ile insan  kitlelerini parçalayan, gönüllerinin öze ulaşmasını engelleyen bütün bağların koparılarak, bütün insanlığı en iyiye, en doğruya ve yeğane gerçeğe çağırmaktır. Mevlana herkesi Allah’ın kulu olduğu için sevmektedir. O’na gore insan, Allah’ın cemalinin aynasıdır. Bunun için insanı severek, O’nda ilahi varlığı seyretmiştir.

Hz. Mevlana, bu alemde en büyük değerin insan olduğunu söylerken, söyleyişiyle ve eserlerindeki anlatışlarıyla insanın içinde var olan bir “ilahi cevherin” varlığından haberdar etmek ister. Nurdan ve kudretten birleşmiş bir cevher ki bir “ilahi ruhtur”.

“Bir ben vardır bende, benden içeru” gerçeğini görebilmenin yolunu  da “ilahi aşk” olarak ifade etmektedir Hz. Mevlana.

Hz.Mevlana, insanların sözün güzelliğine ve sözü güzel söyleyenlere hayran olduklarını, aslında hakkı ve hakikatı söyleyen sözlere bakılması gerektiğini söyler. Aynı dili konuşmak, anlaşmak için önemlidir, fakat aynı dili konuşanların da anlaşamadığını bildirir. Çünkü anlaşabilmek için hal dilini, gönül dilini de bilmek gerek. Bazan göz dili, söz dilinden daha güzel konuştuğu gibi, gönül ve hal insanları için de gönül dili bütün dillerden daha açık, daha derin ve güzel konuşur. Ruh üstünlüğüyle hak ve adalet etrafında ,samimiyet ve güvenle insanların birlikte huzur ve saadet içerisinde anlaşabilerek yaşayabileceklerinin formülünü açıklar Hz.Mevlana.

BİŞEV sözüyle dinleyenlere hikmet incilerinin sunulduğu, şairin tekkeyi “melekler yuvası” olarak isimlendirdiği bu mekanlar Rumelinin önemli şehirlerinde kurulmuş. Saraybosna, Mostar, Belgradçık(Konyiç), Üsküp ,Manastır,Köprülü, Kriva Palanka, Selanik, Serez, Yenişehir(Larisa), Midilli,Hanya, Elbasan, Belgrad, Niş, İpek,Prizren, Yakova gibi şehirlerdeki mevlevihanelerde ayinler düzenlenmiş, mesnevi okutulmuştur. Bu tekkelerden eser kalmamışsa da Mevlana sevgisi Rumeli insanlarının gönlünde yaşıyor. Mevlana’nın öğretileri insnlara yol göstermeğe devam ediyor.

İnsani değerlerin yıprandığı,kutsal ve ruhsalın ayaklar altında süründüğü böyle bir çağda, insanlar, Mevlana gibi ruhları diriltecek maneviyat önderlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bugün, yalınız “barış,barış…” sözlerini söylemekle barışın gelmediği gerçeği karşısında Mevlana bir ”barış güvercini” olarak barışa götürecek yolu keşfederek, bu yolu” Allah aşkı ile insan sevgisi ve hoşgörü” olarak tarif etmiştir. Gönül bahçelerine sevgi fidanları dikerseniz, barış gülleri derersiniz.

Ne güzel ifade itmiş Hz. Mevlana:

Sevgide güneş gibi ol

Dostluk ve kardeşlikte akar su gibi ol

Hataları örtmede gece gibi ol

Tevazuda toprak gibi ol

Öfkede ölü gibi ol,

Her ne olursan ol

Ya olduğun gibi görün

Ya göründüğün gibi ol.

2 Comments to: Rumeli’den Mevlana’ya Selam

  1. Caid Aydinçe

    Ocak 3rd, 2018

    Allah razi olsun Efendim.Dilinize ,kaleminize ve kalemi tutan ellerinize saglik ve dert gormesin ki bizi daha cok bilgilendiresiniz ve aydinlatasiniz…

    Cevapla

Yorumlar

  • (not be published)