İLK EMİR: “İKRA!”

Tarih Aralık 19, 2017, 12:15 am
2 mins
Allah’ın İlk Emri “Oku!”

Arapça kökenli bir kelime olan İkra, zamanla anlam değişimine uğramıştır. Asıl anlamı; çağırmak, davet etmektir. Kendi kendine okumaktan ziyade duyurmayı da içine alır.

“Yaradan Rabb’inin adıyla oku! O, insanı bir aşılanmış yumurtadan yarattı.”
(Alak Suresi 96/1-2)

Alak Suresi’nin ilk beş ayeti Hazret-i Peygambere onun akabinde bütün Müslümanlara gelmiş olan ilk emirdir. Allah Teâla, “Ab elleziy ‘alleme bilkalem. Allemel’insane ma lem ya’lem.” Yani, “O Rab ki kalemle yazmayı öğretti. İnsana bilmediği şeyleri öğretti.” buyurmuş, kalemle yazmaya ve ilimde gelişip yetkinleşmeye teşvik etmiştir. Bu da okumanın ve ilmin dinde ve insan hayatında ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Vahiy, ilk yaratılan ve Allah’ın akl-ı külli olan Muhammeddiyetten, oradaki akl-ı küll temsilcisi olan Cebrail vasıtasıyla beşeriyet âlemindeki Allah’ın akl-ı cüz’ü olan Muhammed’e, yani kendinden kendine gelmiştir.

Tüm varlıklar Allah’ın kitabıdır,
İnsan Allah’ın kitabıdır.

Her insan bir kitaptır ve herkes kendi kitabını okur. Kur’an ise, insan-ı kâmile verilmiş olduğu için, Kur’an’ı yaşamak isteyenin insan-ı kâmile ulaşması gerekir.

Esas kitap, insanın kendisidir. Öyle olmasaydı Kur’an’da, “Kendi kitabını oku, bugün sana hesap sorucu olarak kendi nefsin yeter” (17-14) denmezdi. Bu kitap Allah’ın lezzet eliyle yazılmış, beden, ruh, nefis kitabıdır.

Oku ki Hakk’ın Yansımasını Cemalde Gör

Oku, velakin anlat. Hakk’ın güzelliklerini tebliğ et. Güzelliği gör ve güzel bakmayı öğret. Oku ki Hakk’ın yansımasını cemalde gör, bütünleş ki güzellik sende yansısın. Sadece ağızlar değil gönüller konuşabilsin, bir olsun.

 

Didem Erbiçer

 

 

 

Yorumlar

  • (not be published)