Tasavvuf Düşüncesi

Tarih Aralık 12, 2017, 12:01 am
3 mins

Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç’ın Sufî Yayıncılık’tan çıkan “Tasavvuf Düşüncesi” kitabı Kılıç’ın gerçekleştirdiği sunumların muhteva merkezli bir ayrım esas alınarak tasnif edilen yazılarından oluşmaktadır. Kitabın ilk baskısı Kasım 2014 yılında çıkarılmıştır.

Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç’ın Tasavvuf Düşüncesi adı altında çıkardığı eseri iştirak ettiği toplantılar yahut konferanslardaki konuşmaları ile tebliğlerinin tertip edilmesi üzerinedir. Bu yazılar muhteva merkezli bir ayrım esas alınarak, biçimsel olarak tebliğ, konferans, konuşma, söyleşi türleri üzerinde ayrım gözetmeden tasnif edilmiş ve bu nadide eser okuyucuya sunulmuştur.

Eser; sosyolojik Müslümanlıktan hakiki kulluğa, felsefe- tasavvuf ilişkisinden gayb problemlerine, insan, aşk, kâinat ve hayata dair ele alınan bütün meseleleri İslâm âriflerinin âyetler, hadisler ve yazarın kendi derunî tecrübelerine dayanarak tasavvuf penceresinden açıklamasından oluşuyor.

Tasavvuf Düşüncesi’nde “Allahü Teâlâ ‘Ben insanı yarattım ve ona kendi ruhumdan üfledim.’ buyuruyorsa, kul ile Rabbi arasında çok yakın, çok sıcak, birebir ilişki vardır.” diyen Kılıç, başlangıcı kendini bilmek, nihayeti Rabbini bulmak olan bu dikey yolculuğa, yaratılmış her cânın talip olabileceğini vurguluyor. İnsanın özüne yerleştirilmiş ilahî cevheri hatırlatıp kalpten Rabbe ulaşan yol haritasını sunarak özünü orada bulacağını söylüyor.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğrenim gören Kılıç, bazı âlimlerden klasik tarzda dersler alıp bazı sufî üstadların özel derslerine iştirak etti. Lisans sonrası çalışmalarını Tasavvuf üzerine yoğunlaştırdı. Üniversitelerde Tasavvuf Anabilim Dalı’nın kurulmasının ardından bu anabilim dalında yapılan ilk doktora tezi sayılan “İbn Arabî’de Varlık ve Mertebeleri” isimli tezini savundu. Türkiye Yazarlar Birliği’nin “Sufî ve Şiir” isimli kitabını inceleme-araştırma dalında yılın kitabı seçtiği Kılıç; Türk ve İslâm Eserleri Müzesi Başkanlığı, Islamic Manuscript Associaton yönetim kurulu başkanlığı ve Journal of Sufi Studies editörlüğü görevlerinde bulunmuştur. Aynı zamanda Oxford’ta bulunan Muhyiddin Ibn Arabi Societynin şeref üyesidir.

Tahran’da bulunan İslâm Konferansına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği Genel Sekreterliği yapmak olan Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç’a istifademize sunduğu bu eseri için teşekkür eder, başarılarının devamını dileriz.

Didem Erbiçer

Yorumlar

  • (not be published)