“Dünyanın Safı Sadece Biziz!”

Tarih Aralık 09, 2017, 2:26 pm
5 mins

Tarihçi-yazar Talha Uğurluel Roma Panteonu’ndan çektiği bir videoyu paylaştı. Videoda Panteonun tarihi geçmişi ve günümüzdeki durumunu anlatan Uğurluel bir müze olan yapıda ibadet edildiğine dikkat çekiyor. Tarihçi-yazar, Hıristiyan olan ülkelerde müzeye çevrilen yapılarda ibadet edilirken Ayasofya’da hala neden namaz kılmadığımız konusuna vurgu yapıyor.

Tarihçi-yazar yapıyı tanıtmaya tarihi ile başladı. Uğurluel’in anlatımıyla; M.S. 127’de Roma İmparatorluğu tarafından inşa edilen Panteon, günümüzde İtalya’nın, tarihte ise Roma Devleti’nin kadim başkenti Roma’da bulunuyor. Bu yapı antik dönem mimarisinin en önemli yapıları arasında öne çıkıyor. ‘Tanrılar tapınağı’ anlamına gelen Panteon’un inşa edilişi Roma’nın putperest olduğu döneme rastlar. Bu dönemde Romalılar Zeus, Afrodit, Artemis, Athena, Likya gibi pek çok tanrıya tapıyordu. Bu sebeple bütün tanrıların toplandığı bir tapınak inşa etmek istemişler ve günümüzden neredeyse 2000 yıl önce muhteşem bir mimari ve devasa kubbesiyle bu Panteonu inşa etmişlerdir.

Panteon Hristiyan Mabedine Çevriliyor

Roma Panteonu, Constantin’in M.S. 313’te Milano Fermanı ile Hıristiyanlığı serbest bırakması ve M.S. 333’te de Hıristiyanlığı devletin resmi dini ilan etmesiyle Hıristiyan Roma’nın bir ibadethanesi haline geldi. Tapınağın Hıristiyan bir ibadethane haline dönüştürülmesiyle birlikte buradaki nişlerin içinde bulunan putperest döneme ait heykeller tek tek kırıldı.

Tapınağa Rönesans dönemiyle birlikte ise Raffaello, İtalyan devlet adamı Emanuel gibi yönetici ve sanatkârlardan dönemin birtakım ünlü isimleri gömüldü.

Müze mi Kilise mi?

Bu tapınak günümüzde bir müze durumunda olup halkın ve turistlerin ziyaretine açıktır. Talha Uğurluel müzede ilginç olan durumun içerisinde sıralar, şamdanlar ve dini simgeler bulunması, yani burada hala ibadet edilmeye devam edilmesi olduğunu söyledi.

Uğurluel dünyadaki pek çok yerde müzeye çevrilen ibadethanelerde günümüzde ibadet de edildiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Biraz önce anons yapıldı. Bütün buradaki turistlere yönelik. Lütfen sessiz olun. İbadet devam ediyor, dediler. Hani burası müzeydi? Hani müze olan yerlerde ibadet yapılmazdı? Dünyanın safı sadece biziz! İspanya’ya gidiyoruz, Kurtuba Ulu Cami’nde mihrabın bir kenarında, turistlerin arasında kalabalıkta kıyamda durup gözüyle namaz kılmak isteyen bir insanın yanına gelip ‘No pray!’ yani ibadet etmek yasak, burası cami değil diyorlar. Ama kendileri Kurtuba’nın ortasındaki şapelde şakır şakır ibadet ediyorlar. Bir müze olan Roma’nın Panteonunda ibadetlerine devam ediyorlar. Dünyanın dört bir yanını gezen biri olarak daha onlarca örnek verebilirim.”

Biz Neden Ayasofya’da İbadet Edemiyoruz?

Uğurluel, dünyanın çeşitli yerlerinde müzeye çevilen yapılarda günümüzde hala ibadet edilebiliyorken Avasofya’da ibadet edilmemesine serzenişte bulunarak şöyle konuştu:

“Biz tüm bu gördüklerimizin üzerine kalkıp da İstanbul’da, Fatih’in fethettiği, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda kurtardığı bizim Ayasofya’mızda 2 rekât namaz kılamıyoruz. Sebep? Çünkü orası bir müze! Herkes kendi müzelerinde ibadetlerini yaparken biz neden kendi müzemizde, Fatih’in fethi olup nimel ceyşin hakkı olarak fetih camii yapılan bu eserde neden biz 2 rekat namaz kılamıyoruz? Hepinizin vicdanına havale ediyorum.”

Tuğçe Kanar

Yorumlar

  • (not be published)