ABD’de davası görülen Reza Zarrab için Halkbank’ın ardından Ziraat Bankası, Aktifbank, Denizbank ve Vakıfbank’tan açıklama geldi.

 

HALKBANK: MAHİYETİ BELİRSİZ İŞLEM YOK

Halkbank yaptığı açıklamada, Bankamız tarafından, bankacılık hizmetleri sunulurken mevcut düzenlemeler ve diğer tüm bankalarca bilinen ve izlenen dış ticaret uygulamaları dışında herhangi bir mekanizma, yöntem veya sistem kullanılmamaktadır. Yapılan dış ticaret işlemleri ve para transferleri açık, şeffaf ve sistem üzerinde ilgili otoritelerce izlenebilir durumdadır.Bankamızın tüm iş ve işlemleri, ulusal ve uluslararası bağımsız denetim kuruluşlarınca düzenli olarak denetlenmektedir. İlgili döneme ilişkin yapılan denetimlerde dış ticaret işlemleri de dahil bankacılık hizmetlerimizin yerine getirilmesinde uluslararası bankacılık düzenlemelerine ve kurallarına aykırılık tespit edilmemiştir. Bankamızca, herhangi bir ülkeyle ilgili olarak mahiyeti belirsiz ve hukuksuz bir ticari işleme taraf olunmamış, kaynağı ve mahiyeti belirsiz transfer işlemi gerçekleştirilmemiştir. denildi.

Ziraat Bankası’ndan üst düzey bir yetkili ise Reza Zarrab’ın New York’ta görülen mahkemede Ziraat Bankası’na yönelik suçlamalarını reddetti.

DENİZBANK: BİR TANE DÖVİZ İŞLEMİMİZ YOK

DENİZBANK Genel Müdürü Hakan Ateş ABD’de yargılanan Reza Zarrab’ın ifadelerinde Denizbank’tan da bahsetmesi üzerine açıklama yaptı. Davada 3 bin sayfa iddianame olduğunu söyleyen Ateş, “BDDK ve bankalar bu iddianameyi satır satır inceledi. Listede birçok isim ve kurumun adı geçiyordu. Bunun sebebi de seçilecek jüri üyelerinin söz konusu isimlerle yakınlığı olmamasını sağlamaktı. Bu iddianamede Denizbank veya bir personelinin ismi geçmiyor. Zarrab ifadesinde altın ticaretini anlatıyor” dedi
Ateş, şöyle konuştu: “2004’e kadar Türkiye’nin Hazine tarafından görevlendirilmiş altın takas bankası İş Bankası’ydı. Bu yıldan 2013’e kadar takas bankası Denizbank oldu. Bu tarihten sonra da Kuveyt Türk’e geçti. Takas bankaları altın işi yapan, altın borsalarına kayıtlı şirketlerin işlemini açmakla mükelleftir. Bu çerçevede altın hareketleri takas bankasından geçer. Ama bu demek değildir ki biz altını Dubai veya şemada görülen başka bir banka ile ilgili olarak yurtdışı edildiği ifade edilen, sonra altının gitmediği bunlar belgelerle tevsik edilir. Zaten bu belgeleri de BDDK her bankadan istedi ve inceledi. Bir tane yurtdışına döviz işlemimiz yoktur.

AKTİFBANK: HİÇ BİR İŞLEM YOK

“ABD’de görülmekte olan bir davada, Bankamızın adı zikredilmiş ve buradan hareketle çeşitli mecralarda Bankamız aleyhinde mesnetsiz iddialar ileri sürüldüğü görülmüştür.
Bankamız tarafından bugüne kadar ABD ve diğer uluslararası yaptırımların ihlal edilmesine yönelik herhangi bir işlem gerçekleştirilmemiştir.

2011 yılının ilk yarısında ABD Hazinesi OFAC (Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi) yetkilileri ile ticari riskler konusunda istişarede bulunulması akabinde Bankamızın işlemleri şeffaflık ilkesinin bir gereği olarak Uluslararası bir Bağımsız Denetim Kuruluşu’na özel olarak denetlettirilerek, sonuçları OFAC dahil tüm ilgililer ile paylaşılmıştır.

Dolayısıyla, Bankamız geçmişte ve bugün gerek ulusal gerekse de uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde çalıştığından, dava neticesinde tarafımıza yöneltilebilecek herhangi bir negatif sonuç olmayacaktır.”

VAKIFBANK: KURALLARA UYGUN HAREKET EDİLDİ

Vakıfbank, ABD’de devam eden davayla ilgili, “VakıfBank, her zaman gerek yasalara ve ilgili mevzuata, gerekse uluslararası düzenlemelere ve kurallara uygun hareket etmiştir” açıklamasını yaptı.

Vakıfbank’tan yapılan açıklama şöyle:

“Ulusal ve uluslararası bankacılık çevrelerinde yıllardır net bir şekilde bilindiği üzere Bankamızın ABD’de görülen söz konusu davada bahsi geçen süreçlerin hiçbir yerinde, hiçbir zaman ve hiçbir şekilde ilgisi ve dahli olmamıştır.

VakıfBank, her zaman gerek yasalara ve ilgili mevzuata, gerekse uluslararası düzenlemelere ve kurallara uygun hareket etmiştir. Bankamız, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı özen ve titizlikle davranmaya devam edecektir.”

Yorumlar

  • (not be published)